Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hekwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over hekwerken!
Hekwerkwijzer.be

Verzinkt gaas

Een hek of poort van onbewerkt ijzer zal snel gaan roesten. Daarom zijn ijzeren hekken vaak gegalvaniseerd met zink, coating of plastic. Door deze eenmalige behandeling, zal het gekozen materiaal veel langer onbeschadigd blijven. Bijkomend voordeel is dat je ook de kleur en de glans van het gaas kan kiezen.

Het proces

Galvaniseren kan op verschillende manieren. De meest voorkomende is dat het gaas in een zinkbad wordt gedompeld. Hierdoor hecht zich een dun laagje zink op het metaal, wat corrosie voorkomt. Zink reageert namelijk met zuurstof, waardoor er een klein oxidelaagje ontstaat. Na een tijdje wordt het zink hierdoor volledig afgesloten voor de buitenlucht. Daardoor bereikt zuurstof uit de lucht niet langer het onderliggende ijzer; wat roestvorming voorkomt.

Door de kathodische werking van zink en de lagere galvanische waarde, reageert zink eerder op zuurstof dan ijzer. En zal bij beschadiging van het hek, het zink sneller oxideren dan ijzer. En is daarom een hek ook beschermd na een eventuele beschadiging.

gaashekwerk grijs verzinkt

Nadelen

Verzinking heeft ook nadelen. Dun ijzer dat verzinkt wordt kan enigszins vervormen. Dat is bij een hekwerk vaak niet zo een probleem. Wat verzinkt gaas moeilijker te behandelen maakt, is dat er scherpe hoekjes en randen aan het gaas kunnen komen te zitten. Hier kun je je handen flink aan open halen. Deze scherpe stukken kunnen alleen handmatig worden verwijderd, wat een duur proces is.

De dikte van het zink is vaak niet overal even dik en er kunnen kleurverschillen ontstaan. Verzinkt gaas rondom een konijnenkooi of weiland kan in het ergste geval een zinkvergiftiging veroorzaken. Daarom zijn gecoate materialen in de omgeving van kinderen en dieren eerder aan te raden. Gecoat gaas is in meerdere kleuren te verkrijgen, maar is vaak wel iets duurder.

 

Offertes voor tuinomheiningen ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakspecialisten