Een aanbetaling doen voor een hekwerk?
Wanneer jij bij een hekwerkleverancier een hek bestelt, dan moet je hier natuurlijk voor betalen. Veel leveranciers hebben een online winkel en je kunt het geld simpelweg via de aangeboden methoden overmaken.
Als je echter ook de plaatsing van het hekwerk wilt uitbesteden, dan komen hier extra kosten bij kijken. Ook is het vanzelfsprekend dat jij dan nog niet alles wilt betalen totdat deze netjes en naar wens is opgeleverd. In die gevallen kan het zijn dat een leverancier vraagt om een aanbetaling.
Hekwerken en aanbetalingen
Voor kleine klussen die weinig kosten zal een hekwerkleverancier vaak geen aanbetaling vragen. Soms kan het zijn dat ze om een klein bedrag of percentage vragen of dat ze je een minimum geven en je dus eigenlijk zelf beslist hoeveel je aanbetaalt. Het is vrij normaal voor een hekwerkleverancier om te vragen om 5% of €100 en daarna pas de bestelling in werking zet.
Andere redenen om voor een aanbetaling te vragen kan bijvoorbeeld zijn als je maatwerk hebt besteld. Dit wordt speciaal voor jou gemaakt en de leverancier heeft dus een soort van garantie nodig dat je er ook daadwerkelijk mee doorgaat. Voor grote of zakelijke bestellingen wordt ook vaak om een aanbetaling gevraagd, simpelweg omdat het hier om grote bedragen gaat.
Te hoge aanbetalingen
Een aanbetaling van 5% is dus vrij normaal en hier hoef je je geen zorgen over te maken. Sommige leveranciers vragen zelfs om 50% van de totaalprijs zonder dat jij nog maar iets van de diensten hebt ontvangen. In dat geval kun je je afvragen of je verder met de leverancier in zee wilt gaan, want mocht deze tijdens het verwerken van jouw klus failliet gaan dan ben je je geld kwijt. Je stelt jezelf dus erg kwetsbaar op en kan beter eerst met een kritisch oog naar je klus kijken en beoordelen of deze aanbetaling realistisch is.
Een andere reden waarom je achterdochtig zou kunnen worden van een hoge aanbetaling, is omdat dit een indicatie kan zijn van een dreigend faillissement van het bedrijf. Ze zijn dan niet in staat jouw bestelling te verwerken zonder een aanzienlijk voorschot te vragen. Wederom is dit bij grote bedragen vrij begrijpelijk, maar als dit niet het geval is zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen. Je kunt dan vaker beter de samenwerking afbreken en op zoek gaan naar een andere leverancier voor je hekwerk.
Een garantie van financiële zekerheid
De hoogte van de aanbetaling geeft je een indicatie van de financiële zekerheid van een bedrijf. De manier waarop ze jouw betaling behandelen geeft jou vaak een indicatie van eventuele dreigende problemen. Je kunt ook altijd kiezen voor een erkende hekwerkleverancier. Hiervoor betaal je vaak iets meer, maar deze bedrijven zijn lid van een vakvereniging. Als de boekhouding niet meer in orde is, moeten ze hun lidmaatschap inleveren en hier worden ze regelmatig op gecontroleerd.
Neem dus het zekere voor het onzekere en kies liever voor een bedrijf die je bijvoorbeeld stapsgewijs kleinere aanbetalingen laat doen dan een leverancier die je direct om veel geld vraagt.