Schrikdraad
Schrikdraad wordt vaak gebruikt als psychologische barrière voor dieren. De omheining zelf stelt meestal niet zoveel voor, maar omdat de dieren een schok krijgen als ze het hek aanraken, leren ze hierbij uit de buurt te blijven. Dit komt omdat de hekken vaak opgebouwd worden uit houten palen en lint/ijzerdraad welke voorzien zijn van een stroomgeleiding. Een bijkomende mogelijkheid is om zonnepanelen in te zetten voor stroomvoorziening zodat de elektriciteitsrekening ook relatief laag blijft doordat er stroom opgewekt wordt.
Toepassingen
Een elektrische afrastering wordt vooral gebruikt bij weilanden. Dieren houden niet van pijn en leren dat ze het hek moeten mijden. In natuurgebieden waar schapen grazen, of op plekken waar graasgebieden van vee vaak verplaatst wordt, is een mobiele afzetting met schrikdraad ideaal. Een mobiele afrastering werkt vaak met haspels en is vaak snel geplaatst en ook weer opgeruimd. Het is vrij eenvoudig om een goede elektrische afrastering te maken. Het belangrijkste is dat de spanning over het gehele stuk voldoende is om een schok te veroorzaken.
Veiligheidseisen
Er zijn een aantal veiligheidseisen gebonden aan het gebruiken van schrikdraad. Je moet zeker weten dat de spanning op de afrastering niet te hoog is. Dit is eenvoudig te meten. Zorg dat er tussen twee afzonderlijke afzettingen altijd minsten twee meter zit, om mensen een veilige doorgang te geven. En een elektrische afrastering naast wandelpaden moeten voorzien zijn van signalering. Weggebruikers moeten weten dat ze het risico lopen op schokken als ze te dicht in de buurt van de afzetting komen. Kinderen kunnen volledig in paniek raken door het krijgen van een onverwachte schok.
Er zijn meer situaties waarbij een onverwachte schok voor problemen kan zorgen. In principe kunnen dragers van bijvoorbeeld pacemakers geen directe problemen ondervinden aan een schok, maar het altijd beter om vooraf op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van schrikdraad.