Houten tuinhek
Er zijn verschillende opties om je terrein af te bakenen. Elk van hen heeft voor- en nadelen. De prijzen variëren flink, net als de moeilijkheidsgraad van het zelf plaatsen, of het onderhoud dat je achteraf moet doen om je tuinhek netjes te houden. Een metalen hek is in aanschaf vaak duurder, maar op termijn onderhoudsvriendelijker dan een houten tuinhek.
Houtsoorten
De meeste tuinhekken zijn gemaakt van geïmpregneerd tuinhout. Doordat het geïmpregneerd is, hoef je de eerste jaren weinig onderhoud aan het hout te plegen. De hekken zijn namelijk zo behandeld dat schimmels en rot weinig kans krijgen om het hout aan te tasten. Een voordeel van een tuinhouten hek is dat je het in alle kleuren kan verven die je wilt. Sporadisch wordt ook wel hardhout gebruikt, maar is wel erg kostbaar. Daarom zie je voornamelijk alleen poorten die van hardhout gemaakt zijn.
Kastanje houten tuinhek
Een andere manier om je tuin op een vriendelijk ogende manier af te scheiden is door een kastanje houten hek te laten maken. Er bestaat een Engels en een Franse variant:
- bij de Engelse manier zijn de palen robuust uitgesneden en de bovenkanten recht afgezaagd
- de Franse variant heeft veel strakkere palen en puntige bovenkanten
Bij beiden zijn de palen met ijzerdraad aan elkaar verbonden. Kastanje hout wordt ook gebruikt voor een zogenoemde Post-and-Rail hek. Deze variant zie je veel rondom weilanden en maneges, maar is ook geschikt voor grotere tuinen. Verticale palen zijn met twee of drie horizontale dwarsbalken met elkaar verbonden. Welke manier je ook kiest, met een houten tuinhek houd je de natuur in je achtertuin. Het heeft een warmere uitstraling dan metaal ooit zal hebben.