Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hekwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over hekwerken!
Hekwerkwijzer.be

Garagedeur

Als je een garage hebt dan is het essentieel dat je garagedeur goed werkt. Ten eerste is dit de belangrijkste manier om binnen te komen en moet de deur dus sterk zijn en goed op slot kunnen om ongewenste bezoekers tegen te houden. Er worden vaak waardevolle spullen opgeslagen in garages, zoals auto’s en gereedschap, en deze dienen optimaal te worden beschermd.

Ten tweede worden garagedeuren ook veel gebruikt en is het handig als deze gemakkelijk open- en dichtgaan, vooral als je er dagelijks met je auto in- en uitrijdt. Als derde punt hebben garagedeuren vaak ook een esthetische functie en dienen ze aan te sluiten bij de rest van de woning.

garagedeur

De kosten en factoren die deze beïnvloeden

De prijs voor je nieuwe garagedeur wordt voornamelijk beïnvloedt door 3 keuzes die je maakt. De afmetingen spelen uiteraard ook mee, maar die heb je zelf niet in de hand. Je zal moeten kiezen uit het materiaal, het soort garagedeur en de bediening.

Deze hebben invloed op onder andere de prijs, het gebruikersgemak, de mate van onderhoud, de levensduur, de isolatiewaarde, de veiligheid en het uiterlijk van je garagedeur. Het is dus verstandig deze opties uitvoerig te overwegen voordat je een beslissing maakt. De kosten waarmee je rekening kunt houden vind je in het onderstaande overzicht, en deze zijn inclusief plaatsing en btw.

Soort garagedeur Gemiddelde prijs
Kanteldeur handmatig €400 – €600
Kanteldeur elektrisch €800 – €1000
Roldeur handmatig €500 – €700
Roldeur elektrisch €800 – €1000
Sectionaaldeur elektrisch €900 – €1100
Openslaande deuren handmatig €3000 – €4000
Openslaande deuren elektrisch €4500 – €5500
 • Het soort deur: over het algemeen worden garagedeuren onderverdeeld in kanteldeuren, roldeuren, sectionale deuren en openslaande deuren. Kanteldeuren, de klassieke garagedeur die je in zijn geheel naar boven opendoet en horizontaal langs het plafond komt te staan, is de goedkoopste optie. Sectionale deuren zijn de meest geplaatste deuren van dit moment en openslaande deuren kosten het meeste.
 • De bediening: wat betreft de bediening kun je kiezen tussen elektrisch en handmatig. Elektrisch is handig als je de deur dagelijks gebruikt en niet elke keer uit je auto wilt stappen om deze te openen. Om geld te besparen kun je voor handmatige deuren kiezen.
 • Het materiaal: garagedeuren worden voornamelijk gemaakt van staal, hout of kunststof. Aluminium komt ook steeds meer voor. Alle materialen hebben zo hun voor- en nadelen. Deze keuze maak je voornamelijk vanuit een esthetisch of financieel oogpunt, omdat de kenmerken wat betreft inbraakveiligheid en isolatiewaarde van alle materialen tegenwoordig nog weinig verschillen.

houten schutting voorbeeld

De verschillende soorten garagedeur

De eerste en waarschijnlijk ook belangrijkste keuze die je moet maken is over het soort garagedeur dat je kiest. Hier vind je per type een korte toelichting waarmee je deze keuze misschien gemakkelijker kunt maken.

 • Kanteldeuren: dit is de klassieke garagedeur waarmee elke gemiddelde woning in Vlaanderen was uitgerust. De deuren worden opengezet door ze te kantelen en eindigen parallel aan het plafond. Dit zijn de goedkoopste deuren waaruit je kunt kiezen. Tegenwoordig is dit ook niet zo’n populaire keuze meer, omdat ze niet zo goed afsluiten, veel plek innemen als je ze opent en wat betreft inbraakveiligheid vaak slechter scoren.
 • Roldeuren: de naam zegt het al, roldeuren worden geopend doordat ze zichzelf oprollen in een bak boven de deur. Dit type garagedeuren zijn eigenlijk grote rolluiken zoals je deze ook tegen je ramen kunt installeren. Het voordeel van deze deuren is dat ze erg inbraakveilig zijn, gemakkelijk te installeren en dat er geen ruimte verloren gaat als je de deur opent. Je kunt dus theoretisch je auto tegen de deur aan zetten en deze nog probleemloos openen. Lees verder op www.rolluik-info.be.
 • Sectionale deuren: de meest gekozen garagedeur is de sectionale deur. Deze bestaat uit panelen die elektrisch naar boven worden geschoven totdat de deur open is. Het eindresultaat is net als bij een kanteldeur; de roldeur bevindt zich parallel aan het plafond. Hierdoor verlies je weinig ruimte, zowel bij het openen als wanneer de deur open staat.
 • Openslaande deuren: esthetisch misschien de beste optie, maar financieel zeker niet, kun je ook kiezen uit openslaande deuren. Deze bevatten vaak ook een kleine deur waar je bijvoorbeeld gemakkelijk met je fiets doorheen kunt. Naast de kosten is een ander groot nadeel dat deze deuren bij het openen veel plaats in beslag nemen.

Het materiaal

Een andere belangrijke keuze de je moet maken is het materiaal voor je deur. Er zijn 4 verschillende opties waaruit je kunt kiezen:

 • Hout: voor openslaande deuren is hout een erg populaire optie. Dat komt doordat het een natuurlijke en warme uitstraling heeft en goed past bij landelijke woningen. Hout is echter niet goedkoop en heeft meer onderhoud nodig dan de andere materialen.
 • Kunststof: het meest gangbare materiaal voor garagedeuren is kunststof. Dat komt doordat het goedkoop is, sterk, goed isoleert en in allerlei kleuren en uitvoeringen kan worden geleverd. Daarnaast heeft het nauwelijks onderhoud nodig.
 • Staal of aluminium: deze twee metalen zie je tegenwoordig veel terug in moderne garagedeuren. Voorheen werd metaal veel gebruikt voor kanteldeuren, maar vandaag de dag is het in die hoedanigheid niet meer toereikend. Aluminium en staal worden nu zo bewerkt dat ze uitstekend isoleren en dat betekent dat je een sterke, mooie en functionele garagedeur bezit.

De montage; zelf doen of uitbesteden?

Naast het aanschaffen van de deur moet je natuurlijk ook bepalen hoe je deze wilt laten plaatsen. De leverancier biedt je vaak een montageservice aan waarbij ze dit zelf doen of met een partner werken. Het is natuurlijk ook mogelijk om de montage zelf te doen, maar houd hierbij de volgende punten in de gaten:

 • Veiligheid: voor de veiligheid van je spullen is het erg belangrijk dat je garagedeur correct wordt geplaatst. Een zwak punt in de constructie kan een inbraak betekenen.
 • Garantieregeling: het is verstandig om te kijken hoe je garantieregeling wordt beïnvloed als je de deur zelf plaatst.
 • Arbeidsintensief: daarnaast is het plaatsen van een garagedeur ook zeker niet makkelijk en heb je hier aardig wat kluservaring voor nodig. Houd er rekening mee dat je vaak werkt met een gat in je draagmuur wat betekent dat fouten grote gevolgen kunnen hebben.

 

Offertes voor tuinomheiningen ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakspecialisten