Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hekwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over hekwerken!
Hekwerkwijzer.be

Balkonhekwerken

Een balkon is een belangrijke eye-catcher van je huis. Daarom moet je ervoor zorgen dat het hekwerk van je balkon netjes is afgewerkt en past bij de uitstraling van de rest van het huis. Balkonhekwerken zijn te krijgen in volledige houten uitvoering, maar ook in kunststof, steen of metaal.

De belangrijkste functie van deze balustrade is veiligheid. Met het hekwerk wordt voorkomen dat iemand naar beneden valt. Daarom moet een balustrade aan een aantal regels voldoen.

Minimale veiligheidseisen

In het bouwbesluit staan de volgende minimale eisen beschreven waaraan balkonhekwerken moeten voldoen:

  • bij een hoogteverschil van het gebouw van maximaal 13 meter, moet de balustrade minimaal 1 meter hoog zijn
  • als het hoogteverschil groter is, moet het hekwerk 1,2 meter hoog zijn

De afstand tussen de spijlen is ook wettelijk vastgelegd:

  • bij een hekwerk van 100 cm, mogen de spijlen maximaal 10 cm uit elkaar geplaatst worden
  • bij een lager hek, mag je die afstand wat vergroten

Dakterras, Frans balkon of gewoon balkon

Tegenwoordig zie je bij nieuwere huizen regelmatig een dakterras in plaats van een tuin. Startende kopers willen wel graag een buitenruimte, maar willen niet een volledige tuin onderhouden. De balkonhekwerken van dakterrassen zijn daardoor vaak modern. Een volledige glazen afscheiding, of een afscheiding van aluminium passen goed bij moderne huizen. Franse balkonnetjes zijn niet om echt op te zitten, maar meer bedoeld om meer ruimte te geven in de kamer.

Door een sierhekwerk of spijlenhek krijg je een romantisch beeld en kun je veilig de deur op de kamer open zetten, zonder echt bang te zijn voor indringers. Houten balkons zie je vaak bij oudere huizen en boerderijen. Deze vergen iets meer onderhoud, maar zijn warmer en landelijker. Zorg met de keuze voor je balkonhekwerk dat de originele charme van het volledige huis behouden blijft.

 

Offertes voor tuinomheiningen ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakspecialisten