Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Hekwerkwijzer.be Onafhankelijk advies over hekwerken!
Hekwerkwijzer.be

Zelf doen of leverancier inhuren?

Heb jij een beetje doe-het-zelf ervaring, dan kun je een hek in principe prima zelf plaatsen. Natuurlijk hangt de moeilijkheidsgraad af van het soort hek dat je kiest. De meeste doe-het-zelf zaken bieden een groot assortiment hekwerken aan en deze zijn zo geproduceerd dat het samenvoegen en plaatsen zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Er zijn enkele aandachtspunten waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je aan de werkzaamheden begint. Bekijk ook de checklist.

houten hekwerken

    Een goede fundering

    Uitzonderingen daargelaten hebben de meeste soorten hekwerken veel baat bij een goede fundering (van beton). Dit zorgt ervoor dat het hek lang blijft staan en niet kan wegwaaien of worden omgeduwd. Een goede fundering geeft je ook een betere veiligheid, omdat de palen dan door vandalen niet uit de grond getrokken of gewrikt kunnen worden. De fundering is misschien het meest lastige onderdeel van de klus. Je kunt dit doen door zelf beton te gieten of door betonpoeren aan te schaffen waaraan het hek kan worden bevestigd. De medewerkers van de doe-het-zelf zaak of de fabrikant van het hek kunnen je hier ongetwijfeld over informeren.

    Neem de tijd

    Een tweede punt waarvan je je het beste goed bewust bent is dat het plaatsen van een hekwerk veel tijd in beslag neemt. Meer dan je waarschijnlijk in eerste instantie zal denken. Neem er dus de tijd voor en zorg dat het goed gebeurt in plaats van de werkzaamheden af te raffelen. Ook kun je het in stappen doen, als dat voor jou gemakkelijker is.

    Vraag om hulp

    Het plaatsen van een hekwerk doe je ook het beste niet alleen. Je moet met zware panelen sjouwen en deze op de plek houden terwijl je ze bevestigd. Dit is iets waar je het beste één of twee extra mankrachten voor inschakelt. Zo kun je veiliger en sneller werken, maar is het werk ook direct een stuk aangenamer dan wanneer je alleen bent.

    De garantieregeling

    Als je je hekwerk zou laten installeren door een professioneel bedrijf, dan krijg je hier vaak 5 jaar garantie op. Deze garantie dekt de materialen en ook de foutjes die zijn gemaakt tijdens de installatie. Als jij het hek zelf plaatst en daarbij fouten maakt, dan zal je de kosten voor het repareren hiervan zelf moeten dekken. De garantie die je krijgt over de materialen die je koopt is afhankelijk van de fabrikant van het hek dat je aanschaft. Dit kun je controleren voordat je je hekwerk kiest.

    De besparing

    Uiteraard maak je een besparing wanneer je je hek zelf plaatst en in dit geval ligt deze rond de 30% van de totale kosten. Dat betekent dat je bijna één derde kunt vermijden door het hek zelf te kopen, te vervoeren en neer te zetten. Dit is natuurlijk een interessante besparing en zeker iets om te overwegen. Want ondanks de bovenstaande aandachtspunten kunnen de meeste doe-het-zelvers deze werkzaamheden probleemloos uitvoeren. Ben jij een klusser, dan is het gevoel van zelfvoldoening na het voltooien van een klus misschien wel het allergrootste pluspunt.

    Op het internet vind je veel video’s met uitleg en tips. Een voorbeeld:

 

Offertes voor tuinomheiningen ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakspecialisten